Menno
Wigman (1966)
Als puber van 15, 16 jaar publiceerde WIgman al menig gedicht in de schoolkrant. En zijn dichterschap was hem aan te zien: in zijn met zorg uitgezochte zwarte kleding struinde hij door de duinen en over kerkhoven op zoek naar inspiratie alsof hij rechtstreeks uit de 19e eeuw gewandeld kwam. Zo vult Wigman donkere romantiek aan met punk (hij drumde in de hardcore punkbands Human Alert en King Me) en leest hij zijn grote held Charles Baudelaire, een Franse dichter die in 1850 zijn haar groen verfde, en tijdgenoot poëzievernieuwer, enfant terrible en cultfiguur Arthur Rimbaud. Wigman is minder beïnvloed door de Nederlandstalige poëzie maar is wel fan van Bloem en Slauerhoff.
Het schijnt not done te zijn, maar ik gebruik vaak een rijmwoordenboek. Als ik naar bepaalde klanken zoek kan een rijtje als ‘rijden, schrijven, kijken, blijven’ goed van pas komen. Ik doe ook wel iets dat op een ritueel lijkt: ik vind het heel fijn om in mijn ochtendjas achter de computer te zitten. Om te schrijven moet je je kunnen afzonderen, dus op sommige dagen scheer ik me niet, kom ik niet onder de mensen en banjer ik een beetje door mijn huis in die ochtendjas.' (NRC Handelsblad, 23 juli 2008)
Hij presenteert zich nogal knullig met z'n sinterklaasrijmwoordenboek maar Wigman heeft wel degelijk veel succes met zijn gedichten. De pers schrijft lovend, bundels worden herdrukt, collega Ingmar Heytze noemde hem 'de beste dichter van onze generatie' en Gerrit Komrij nam in zijn belangrijke bloemlezing uit de Nederlandse poëzie zeven gedichten van Wigman op. En dat is heel veel voor een hedendaagse dichter. Wigman is ook een goed performer: hij treedt veel op en organiseert en presenteert een beroemd festival in Utrecht: de Nacht van de PoÎzie.
Poëzie
De gedichten van Wigman bevatten veel beeldspraak en hebben vaak iets melancholisch, iets van verlangen naar vroeger. Hij wordt daarom wel romanticus genoemd, iets waardoor hij opvalt onder de jongere generatie die vaak wat 'lichter' dichten. Ook omdat hij zo vormvast is, zijn gedichten rijmen weliswaar niet op een klassieke manier maar hebben wel een heel duidelijk ritme (hij was drummer!), wordt hij vaak klassiek-romantisch genoemd.
Meer over Menno Wigman:
Lees een interview met Menno Wigman en bekijk zijn werkkamer op de site van het NRC Handelsblad.
In een interview met de krant Trouw legt Wigman uit dat hij alleen als het donker is kan dichten.
Koninklijke Bibliotheek
vpro
dichters
|