Ingmar Heytze (1970)
Heytze is een van de succesvolste dichters van dit moment. Zijn bundels verkopen als een razende en Ingmar is op weg om een beetje een BN'er te worden want hij duikt in steeds meer televieprogramma's op. Zoals hier in De Wereld Draait Door:

En dat is opmerkelijk want tot voor kort was hij een gevierd dichter met een handicap. Sinds zijn 24ste wordt de dichter namelijk gekweld door de angst niet thuis te kunnen zijn wanneer hij dat wil:
"Thuis is de cirkel waarbinnen ik me veilig voel. Buiten die cirkel krijg ik last van ultieme, acute heimwee. Met een nieuw, melancholiek woord tussen reisangst en heimwee in: reiswee."
Zodoende trof men Ingmar maar zelden buiten Utrecht. Gelukkig lijkt het nu beter met hem en zijn reiswee te gaan.
Heytze woont samen met zijn vriendin en pluche beer.
Na zijn studie Algemene Letteren werkte hij als freelance journalist en columnist voor een groot aantal bladen, waaronder de Volkskrant, het Algemeen Dagblad, KIJK, Onze Taal en Avantgarde. Voor het Utrechts Nieuwsblad schrijft hij elke week een gedicht over een actuele Utrechtse gebeurtenis, bijvoorbeeld over de sloop van een ziekenhuis, een discotheek die Marokkanen weigert en de aanleg van een park. Deze gedichten draagt hij voor de camera voor op de betreffende plek. (Heytze op vrijdag).

Poëzie
Zo'n twintig jaar geleden, publiceerde Heytze zijn eerste gedicht. Als scholier stuurde hij het gedicht 'Gymles' naar de redactie van de Achterwerk pagina van de VPRO-gids die het prompt plaatste. Het korte gedicht, geïnspireerd door de gymnastieklessen op de basisschool, getuigt van talent, humor en zelfspot:

En met dit succes begon de lijdensweg die dichterschap heet (Heytze leest 'Gas')

De poëzie van Heytze lijkt over het algemeen vrij eenvoudig, maar is erg doordacht in elkaar gezet en heeft wat men noemt 'meerdere lagen'. Bovendien verwijst hij veel naar werk van andere dichters (in bovenstaand fragment bijvoorbeeld naar Remco Campert - Niet te geloven).
Heytze is vaak grappig, maar ook ironisch en melancholisch.

Meer over Ingmar Heytze:
homepage

Koninklijke Bibliotheek
vpro dichters